Hoe kan ik ontwikkelen of uitbreiden?

Ontwikkelen of uitbreiden is voor een agrarisch ondernemer niet meer vanzelfsprekend. Maar intern - of extern salderen kan een oplossing bieden. Wij denken graag met u mee.
Ontwikkelen of uitbreiden door middel van intern of extern salderen

Gelet op het stikstofbeleid mag een agrarisch bedrijf niet méér stikstofdepositie veroorzaken op gevoelige Natura 2000 gebieden dan vóór de ontwikkeling. Ook niet als het tijdelijk is, zoals tijdens de bouwfase. U kunt dan kiezen voor intern- of extern salderen.

Hoe werkt intern salderen?

Soms kan de toename van de depositie voorkomen worden door aanpassingen te doen op dezelfde locatie. Dit wordt ook wel mitigeren genoemd. Een oplossing hiervoor is het realiseren van technologische toepassingen zoals:

  • Luchtwassers
  • Alternatieve roostervloeren
  • Electrische apparatuur.

Momenteel is voor intern salderen nog géén natuurvergunning benodigd, het plan is er om dit vanaf 1 januari 2024 alsnog in te voeren.

Hoe werkt extern salderen?

Als mitigeren niet mogelijk is, dan kunt u in sommige gevallen stikstofruimte overnemen van een bedrijf dat geheel of gedeeltelijk (al dan niet tijdelijk) stopt. Die stikstofruimte kunt u leasen of kopen. Als u op zoek bent naar een tijdelijke oplossing is leasen misschien een optie.

De mogelijkheden van extern salderen zijn beperkt en verschillen per Provincie.

Kortom, er zijn zeker mogelijkheden voor het realiseren van ontwikkelingen. Wij kunnen u adviseren over de mogelijkheden.
Ton Crasborn

Adviseur Milieu en Ruimtelijke Ontwikkeling | Juridisch Adviseur 

Aelmans Adviesgroep

Stikstofadvies.nl is een initiatief van: